Ben jij ook geadopteerd en weet jij eigenlijk ook niet zo goed wie je bent en waar je voor staat? En voel jij je ook zo niet begrepen?

Als baby van 4 maanden ben ik naar Nederland gebracht…. waar mijn lieve adoptieouders mij stonden op te wachten bij de gate….

Ik werd gebracht vanuit Indonesië met een heleboel andere kinderen naar ons nieuwe thuisland.

Omdat ik ben opgegroeid in een Nederlands gezin, waar we alleen maar van de Nederlandse keuken genoten, heb ik nooit anders geleerd te koken.

Naar mate ik ouder werd en toch nieuwsgierig was naar de keuken van mijn geboorteland, ben ik mezelf onder gaan dompelen in de Indonesische keuken en leerde ik mezelf pittig en gekruid eten. Het zit immers in je DNA en dat kan je toch niet negeren?

Eigenlijk ben ik al mijn hele leven, dan wel niet onbewust, op zoek naar mijn volledige identiteit.

Ik ben echt typisch Nederlands opgegroeid, kwam echt niks te kort, maar voelde ik dat ik wat miste. Maar wat….. ik voelde me al zo anders…. Had wel het gevoel dat alles ging zoals het moet gaan, maar toch miste ik iets in mijn leven.

Zo begon ik een aantal jaren geleden mijn zoektocht naar wie ik was en ben. Want, dat stukje wat ik miste, bleek de bron te zijn van mijn meerdere malen een burn-out. Met als resultaat dat ik nog steeds zoekende ben naar de laatste puzzelstukjes maar steeds beter weet wie ik ben en waar ik voor sta.

Mijn laatste puzzelstukjes staan als metafoor voor mijn biologische ouders (familie). Ik weet helaas te weinig van ze, om gericht naar hen op zoek te gaan.

Het zou ook zomaar kunnen zijn dat ik met valse papieren, waar hele summiere gegevens op vermeld staan, naar Nederland ben gekomen. Dat ben ik nu aan het uitzoeken.

Tijdens mijn opleiding tot AD(H)D coach ben ik in aanraking gekomen met systemisch werk. Dat heeft mij hele mooie inzichten gebracht op het gebied van mijn innerlijke processen. Wat een worsteling bleek dat te zijn… 

Door die blokkades op te zoeken, te herkennen, erkennen en er wat mee te gaan doen, leerde ik ook mijn gedachten en emoties een andere betekenis te geven en ontstond er steeds meer een gezonde balans in mijn hoofd, hart en buik.  Zo kwam ik tot mijn innerlijke ik.

Mijn identiteit kan ik pas volledig maken wanneer ik mijn laatste puzzelstukjes in handen heb, maar door naar mijn innerlijke ik op zoek te gaan, heb ik mezelf gevonden. Weet ik meer wie ik ben en ook steeds meer waar ik voor sta.

Ik kan nu zonder schuldgevoel nee zeggen, keuzes maken, niet meer die druk vanuit loyaliteit ervaren,…. Kortom…

ik leef meer uit vrijheid, vrijheid in mezelf… en dat geeft ruimte en heel veel rust.

Met deze kennis, en mijn verkregen inzichten als ervaringsdeskundige wil ik andere geadopteerde begeleiden en ondersteunen in hun zoektocht naar wie ze waren en zijn. En begeleiden met het leren omgaan met de (mogelijk onbeantwoorde) vragen en gevoelens. 

Naar acceptatie van dat stuk wat ze wellicht (zullen) missen in hun leven. Om ook, net als ik, meer jouw eigen versie van jouw mooiste eigen leven te gaan leven.

Yudi Hoekstra schrijft;

“Een ding hebben wij als geadopteerden sowieso gemeen. We zijn uit onze natuurlijke omgeving gehaald. Ongeacht of dit wel of niet goed bedoeld was. We zijn onthecht van onze familie en opgegroeid in een andere levensomgeving. Dat dit (levens)vragen oproept is dan ook niet meer dan normaal en menselijk. En dat er dilemma`s en mogelijke worstelingen ontstaan met jouw omgeving of met jezelf is dan ook niet meer dan normaal. Echter blijft het dan wel de vraag… Op welke wijze kan jij hiermee omgaan…”

Ik had het niet beter kunnen omschrijven zoals Yudi dat heeft gedaan. 

Ik heb er afgelopen jaren  heel erg mee geworsteld en kwam er maar niet uit. Uit die vicieuze cirkel. Ik kwam eindelijk bij de juiste psycholoog en via mijn opleiding en het systemisch werk, kwam ik in aanraking met mijn thema`s. En daar heb ik mee leren omgaan. 

Yudi geeft een training op 23 maart 2019. 

Ik ben daar sowieso bij met de intentie om zulke bijeenkomsten ook in de regio West Nederland te gaan organiseren. 

Meer informatie tegen die tijd hier op mijn website of op mijn Facebook/Instagram. 

Voor meer informatie over de nazorg voor wat betreft adoptie en stichting Mijn Roots en Yudi klik hier