Veilige hechting en mijn ruimte

Mijn blog…

Ik kan 1000 en 1 wat-als-scenario’s bedenken in mijn dagelijkse leven. Scenario’s uit schuldgevoel maar ook zo maar out of blue scenario’s.. En die worden dan weer opgevolgd door 1000 en 1 gedachten over die scenario’s… Gek genoeg zijn het altijd gedachten die dus niet echt zijn maar eerder een soort fantasie zijn die doorslaat naar het ergste. Kort gezegd geen concrete gedachten.

Maar dat die gedachten mij dan zo bezig houden, mijn aandacht vragen op de meest onlogische en ongunstige momenten, was in eerste instantie een raadsel. Ik werd er letterlijk gek van. Tot ik de betekenis van concrete gedachten wist te koppelen aan die van mij.
Sindsdien vraag ik me af bij gedachten of ze concreet zijn of niet. Zo leerde ik ze te herkennen en begon ik ermee te leren omgaan.

Tot een moment dat ik me afvroeg waar die energievretende gedachten eigenlijk vandaan kwamen. Ik ging op onderzoek uit naar aanleiding van deze vraag en de nieuwe inzichten die ik steeds op deed. Zo begon ik mijn zoektocht bij mijn eerste 4 maanden van mijn leven…

….. Veilige hechting

Voor binding heb je ook veilige hechting nodig. Zodra een kind geboren wordt heeft het voeding, verzorging en veiligheid nodig. Waar de ouders het kind daarin voorzien vanaf het eerste moment dat het kind geboren is, worden dat de belangrijkste personen van een baby. De baby hecht zich aan de persoon die hem voorziet in zijn basisbehoefte. Zodra het huilt en de ouders reageren weet hij dat iemand daar is die voor hem zorgt. Van daaruit weet een kind dat zijn ouders er zullen zijn wanneer hij ze nodig heeft.

Wanneer het kind groter is en op ontdekking gaat weet hij dat het veilig is wanneer de ouders in de omgeving zijn. En dat ze weer terugkomen. Zo weet het kind dat het veilig is om op ontdekkingsreis te gaan. En dat er onvoorwaardelijk iemand voor hem is, ongeacht de situatie. Een verkorte versie van mijn interpretatie van veilige hechting…..

Ik realiseerde me dat ik dus niet veilig ben gehecht. Ondanks dat mijn adoptie ouders er altijd voor me zijn geweest vanaf dat ik 4 maanden was, heb ik een onveilig gevoel ervaren voordat ik hierheen kwam. Ik weet niet wat er gebeurt is in mijn eerste 4 maanden van mijn leven. Maar ik kan me er wel een voorstelling van maken en me indenken waarom ik bepaalde angsten heb gekregen en dat ik dus geen veilige hechting heb kunnen ervaren.

Volgens mijn papieren ben ik geboren in september, in december afgestaan en in januari naar Nederland gekomen. Dat zou betekenen dat ik de eerste 3 maanden van mijn leven mij wel gehecht heb aan mijn biologische ouders. En dat ik 3 maanden was dat ik weg ging bij mijn moeder. Ik kan hem bijna voelen maar wat zal ik me onveilig hebben gevoeld. En dan word je in de armen van twee liefdevolle maar wel onbekende ouders gestopt.

Mijn adoptie moeder vertelde me wel dat ik vroeger erg aanhankelijk was en kampte met verlatingsangst. Nou ik kan me nu wel voorstellen dat ik daarmee kampte. Ik ervaar soms nog momenten van verlatingsangst maar ik kan er nu wel redelijk mee omgaan.

Waar ik de basisveiligheid mogelijk wel heb gevoeld bij mijn biologische ouders de eerste 3 maanden van mijn leven, heb ik op dat gebied schade opgelopen vanaf het moment dat ik werd afgestaan. De basisveiligheid van (onbewust) voelen, er mogen zijn, een plek hebben en me thuis voelen, heeft daardoor schade opgelopen. En dat herken ik gek genoeg nu wel.

Door mijn burn-out uit te pluizen en mijn gedrag te herkennen en te herleiden zie ik nu dat de keren dat ik in een burn-out zat voortvloeit uit mijn adoptie. En dan blijft de vraag steeds terugkomen… Hebben mijn biologische ouders me bewust of onbewust afgestaan. Wellicht dat het antwoord mij dan wel compleet maakt. In het geval van een onbewuste keuze zou het zo maar kunnen zijn dat ik gepikt ben en mijn moeder niet eens weet waar ik ben. Die situatie zou mij nog meer verdriet brengen.

Met het inzicht dat door mijn onveilige hechting ik geen gevoel ervaar van er onvoorwaardelijk mogen zijn en dat ik ook een plek heb…. Gingen er nog meer kwartjes vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *