Hoe krijg je gevoelens onder controle?

Vandaag ga ik uit mijn comfortzone. Ik ga me vandaag begeven in mijn stretch omdat ik iets nieuws ga doen. En ik moet je eerlijk zeggen, ik vind het heel erg spannend. Dat bezorgt me ook weer een soort van gevoel van zenuwachtig zijn in mijn buik. Maar waar komt dat gevoel van zenuwen dan toch vandaan…. En eigenlijk wil ik ervan af, want het overheerst soms. 

Ik zal het proberen uit te leggen hoe ik met mijn zenuwen omga en het zo probeer minder zwaar te maken, zodat het gevoel niet de overhand neemt in mijn andere activiteiten.

Misschien herken je het wel, dat wanneer je begint met een nieuwe baan en je eerste werkdag breekt aan. Je moet voor de eerste keer binnenlopen bij je nieuwe werkplek. Best spannend, toch? Dan kom je daar binnen en iedereen is al aan het werk en alle ogen staan jouw kant op wanneer jij binnenkomt lopen. Hoe akward is dat….

 Dat gevoel ga ik vanmiddag ook ervaren. Dat wanneer je binnenkomt enalle ogen op je gericht zijn, dat je dan wat moet zeggen of wat moet doen.

Ik begin meestal te stotteren en weet me dan vaak geenhouding te geven. Al is de situatie van vanmiddag totaal anders dan toen ik voor het eerst bij mijn oude werk begon, toch is die ervaring die ervoor zorgt dat ik zenuwachtig ben voor vanmiddag.

Hoe kan je het dan minder geladen maken?

Onze hersenen begrijpen iets door het te vergelijken met het tegenovergestelde. Denk maar aan een lamp die aan gaat maar ook weer uit kan. Of net als “without darkness there can be no light”.

In principe hoef je het maar een keer te horen totdat het voor jou een overtuiging wordt, dat het licht aan of uit is, dat vormt dan jouw realiteit. Dus wanneer ik naar een soortgelijke situatie ga als je eerste werkdag, en ik heb al eens een ervaring opgedaan dat alle ogen op mij gericht stonden,is mijn realiteit van een eerste werkdag dat al die ogen een akward gevoel is.

Ik heb zelf invloed om mijn realiteit te veranderen. Ohja dacht ik eerst. Nou ik ben er nu van overtuigd dat het echt waar is. Dat een eerste werkdag geen akward gevoel geeft, maar dat het ook anders kan. Ik kan er zelf een andere betekenis aan geven. Het is overigens geen kwik fix maar wel iets wat je moet blijven oefenen.

Ik hoor het je denken, maar hoe dan? Hoe kan ik aan iets een andere betekenis geven?

In mijn situatie ben ik erachter dat mijn akward gevoel van reageren stamt uit het gebrek aan zelfvertrouwen. Ja, zelfvertrouwen. Ook al is dat niet altijd aan mij te zien of te merken, wanneer er een nieuwe situatie zich voordoet, is mijn zelfvertrouwen in eens nergens meer te bekennen.

Wat iemand voelt, is niet altijd aan de buitenkant te zien.

Sinds ik weet hoe ik aan mijn zelfvertrouwen kan werken,wordt mijn reactie al minder zwaar. Mijn soms verstopte zelfvertrouwen heeft te maken met een aantal belemmerende overtuigingen die ik in mijn jeugd heb opgedaan. Ja het is er nog wel maar zodra ik het gevoel van zenuwen ervaar, sta ik erbij stil en stel ik mezelf de vraag….

  • Sharon, waarom ben je zenuwachtig?
  • En wat levert het je op?
  • Kan je er nu wat aan doen?

Meestal is het antwoord dan, nouuuuu omdat het nieuw is en je weet niet wat er gaat gebeuren en heb je goede kennis in huis om dan te reageren ZOALS HET HOORT???? Dat is eigenlijk het antwoord van het eigenwijze stemmetje in mijn hoofd, die me al jaren zegt dat ik iets niet kan en me eigenlijk steeds op mijn plek houdt.

Ja natuurlijk weet ik wel hoe ik moet reageren vanuit de boeken, maar of die theorie dan ter plekke naar boven komt, dat weet je nooit. We kunnen immers niet in de toekomst kijken, ook al zijn we daar vaak wel gefocust op. Dus wat is dan het alternatief? En daar komt het andere stemmetje naar boven, die mij motiveert om te vertrouwen op mezelf en laat me inzien dat ik het op dat moment wel ga ervaren, dat ik het wel weet, of niet. Ik ben sterk en wijs genoeg om dan een oplossing te vinden of eerlijk te zeggen dat ik het dan even niet weet. Dat maakt mij mens, net zoals jij bent.

Het maakt je er niet minder om wanneer je niet het antwoord weet op een vraag of wanneer je rood aanloopt zodra je bij je nieuwe baan binnenloopt.

Selflove 

Wat voor een gevoel levert het jou op dat het even niet weten of rood aanlopen niet erg is? Nu ik dit aan het tikken ben, ervaar ik meteen een rustiger gevoel in mijn lijf en ebt het gevoel van zenuwachtig zijn al weg. Wanneer je dat gevoel steeds water blijft geven, dat het okay is om fouten te maken of het even niet te weten, zal je zien dat je nieuwe gevoel groeit. En daarna is het een kwestie van water blijven geven.

Zo sta ik nu stil bij mijn gevoel van zenuwachtig zijn en dat het niet erg is, maar dat ik het heus wel weet hoe ik moet reageren en dat het normaal is wanneer ik vanmiddag wellicht even dichtsla of rood zal aanlopen.Wij mogen ons best kwetsbaar opstellen, of het nou een eerste keer is of al voor de zoveelste keer.

Wil jij ook weten waar bij jou zulke gevoelens vandaan komen? Hoe en waar je zelf verandering in kan aanbrengen? Maar vind je het lastig en zou je daarbij wat ondersteuning en begeleiding willen? Voel je vrij om een kennismakingsgesprek bij mij aan te vragen, zodat we samen kunnen kijken wat jij nodig hebt om erachter te komen hoe jij dat gevoel zelf kan veranderen.

Je kan een mailtje sturen naar shivascoaching4you@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *